21 Mayıs 2014 Çarşamba

O vekil (Hasan KORKMAZCAN) 43 yıl sonra 12 Mart‘ı anlattı

O vekil 43 yıl sonra 12 Mart‘ı anlattı

DÖNEMIN GENÇ MILLETVEKILI KORKMAZCAN, 12 MART'TA DARBECILERIN ANAYASASININ MECLIS’TEKI DEMOKRATIK DAYANIŞMA SAYESINDE REDDEDILDIĞINI SÖYLEDI.
Erhan SEVEN - ANKARA 
12 Mart muhtırasına genç bir milletvekili olarak TBMM'de tanık olan dönemin Demokratik Parti Grup Başkanvekili Hasan Korkmazcan muhtıraya nasıl karşı durduğunu anlattı. AKŞAM’a konuşan Korkmazcan, 1962'de darbe girişiminde bulunan Talat Aydemir'in idam edilmesinin ardından bir muhtıra ya da askeri darbe girişimi beklemediklerini söyledi. Muhtırayı Meclis lokantasında arkadaşlarıyla birlikte yemek yerken radyodan duyduğunu belirten Korkmazcan, "Genel Kurul açıldıktan sonra Meclis Başkanvekili 'Bir muhtıra var bunu okutacağım' deyince itiraz ettim. 'Meclis'te yapılacak işler bellidir. Hele icranın emrinde olan bir gücün Meclis’e tezkere göndermesi, okutması gibi bir şey söz konusu olamaz' diyerek karşı çıkışımızı ortaya koydum" dedi. 
DEMOKRATİK DAYANIŞMA
Korkmazcan darbecilerin anayasa girişiminin ise Meclis tarafından engellendiğini söyledi. Korkmazcan, "55 maddelik anayasa çalışması oldu. Taslak zaten hazırdı. Üstü çift aylı kağıtlarda, gizli olarak Adalet Bakanlığı'na verilmiş, Adalet Bakanı da partilere getirmişti. Ama bütün partiler, demokratik dayanışma gösterdi ve engellendi" diye konuştu. 
SEÇİMLE GELEN HÜKÜMETİ MUHTIRA YIKTI
Türkiye'nin utanç tarihine kara harflerle yazılan 12 Mart 1971 darbesinin üzerinden tam 43 yıl geçti. Türkiye'yi 12 Mart darbesine getiren süreç, 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra gelişen sol orijinli yeni devrim yapısının ortaya çıkması ile başladı. Döneme damga vuran olaylar arasında 6.Filo protestoları, işçi gösterileri ve 15-16 Haziran 1970 olayları yer aldı. Muhtıradan önce emekli Korgeneral Celal Madanoğlu'nun darbe girişimi son anda önlendi. 12 Mart 1971’de TBMM'de okunan muhtırada, kardeş kavgası, sosyal ve ekonomik huzursuzluklar içine sokulan cumhuriyetin geleceğinin ağır bir tehlike içine düşürüldüğü” savunuldu. Seçimle gelen Demirel hükümeti istifa etmek sorunda kaldı, yerine teknokratlar hükümeti kuruldu. Başbakanlığa kısa süre önce CHP'den istifa ettirilen bağımsız Milletvekili Nihat Erim getirildi. 
TEHDİT ETTİLER AMA GÜRLER SEÇİLEMEDİ
Korkmazcan muhtıra sonrasında Genelkurmay Başkanı Faruk Gürler’in istifa ettirilerek, kontenjan senatörü olarak Meclis’e sokulduğunu ve Cumhurbaşkanı adayı yapıldığını anlattı. Korkmazcan, “Biz Demokrat Partili milletvekilleri ve senatörler Ferruh Bozbeyli'ye oy verdik. Gürler, Cumhurbaşkanı seçilmezse gereği yapılır gibi bir tehditler vardı ama Gürler seçilemedi" dedi.  

CUMHURİYET BİR OYLA KURTULDU
Genelkurmay Başkanı Semih Sancar’ın görev süresinin iki yıl uzatılması teklifine itiraz ettiklerini belirten Korkmazcan, "Anayasa teklifi 299 kabul oyunda kaldı. 300 olsaydı Sunay'ın görev süresinin uzatılması kabul edilecekti. Bize göre cumhuriyete son verilmiş olacaktı, başka bir rejim kurulmuş olacaktı” diye konuştu.
12 MART ASKERDEN İBARET DEĞİLDİ
Korkmazcan, darbe girişiminin sadece askeri olmadığını belirterek, "Demokrasiyi hazmetmemiş unsurlar, sadece askerlerin içinde yoktur. Sivil unsurlar içinde de var. Türkiye'de demokrasiyi baskı altında tutarak çıkarlarını maksimize etmek isteyen dış güçler de var. Demokrasi cephesi de bir koalisyondur, demokrasi karşıtı cephe de bir koalisyondur. Bu koalisyon unsurları zaman zaman değişebilir ama 12 Mart'ta karşımızdakiler sadece askerden ibaret değildi. Bunu bilmemiz lazım" dedi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder